spot_img

Nama Bayi Perempuan Islami  — Banyak ahli falsafah mengatakan bahawa nama adalah identiti, budaya, doa, dan harapan bagi pemiliknya. Atas sebab ini, sangat penting untuk menentukan nama bayi perempuan yang unik dan cantik dengan makna positif. Penasaran dengan nama bayi perempuan yang unik dan cantik yang jarang digunakan? Lihat ulasan penuh, mari kita pergi!

Kumpulan Nama Bayi Perempuan nan Indah

nama bayi perempuan nan indah
nama bayi perempuan nan indah

Banyak ahli falsafah mengatakan bahawa nama adalah identiti, budaya, doa, dan harapan bagi pemiliknya. Atas sebab ini, sangat penting untuk menentukan nama bayi perempuan yang unik dan cantik dengan makna positif.

Di era moden ini, internet adalah kaedah termudah untuk mencari rujukan nama yang sesuai untuk si kecil anda. Namun, kerana terdapat banyak contoh yang muncul, itu hanya menjadikan anda lebih keliru dan dilema.

Tetapi mudah, dalam artikel ini kami telah membentangkan beberapa nama bayi perempuan yang unik dan cantik yang jarang digunakan dan maksudnya. Mengapa memilih nama yang jarang digunakan untuk anak perempuan anda? Pertimbangannya adalah untuk menjadikan nama itu tidak dapat dilupakan dan tidak dapat dilupakan.

Adakah anda ingin tahu tentang nama bayi perempuan yang unik dan cantik yang jarang digunakan untuk anak perempuan kesayangan anda?

Lihat ulasan penuh, mari kita lihat!

5 Nama Bayi Perempuan bernuansa Islami

1. Nafeesa

Nama bayi perempuan yang cantik dan unik yang jarang digunakan tetapi mempunyai maksud yang baik adalah Nafeesa. Sapaan ini berasal dari نفيسة Arab dengan kata akar n-f-s dan mempunyai makna sesuatu yang berharga.

Menggunakan ucapan ini untuk bayi anda sama dengan mendoakan dia menjadi wanita yang sangat berharga bagi semua orang. Terdapat beberapa varian ucapan ini yang boleh anda gunakan. Contohnya ialah Nafisa, Naffesa, dan Nafessa.

Untuk menambahkan makna dan keindahan, anda boleh menambahkannya ke Azzahra sehingga menjadi Nafeesa Azzahra. Nama bayi perempuan Islam 2 perkataan ini bermaksud wanita yang pintar dan berharga.

2. Aleeya

Tidak ada salahnya jika anda mahu bayi anda mulia seperti Nabi Muhammad SAW. Walau bagaimanapun nama Muhammad digunakan untuk kanak-kanak lelaki. Untuk anak perempuan yang dikasihi, anda boleh menggunakan ucapan Aleeya yang juga bermaksud mulia.

Secara etimologi, ucapan ini berasal dari kata Arab yang mempunyai makna yang mulia. Nama Arab ini untuk bayi perempuan jarang digunakan di Indonesia. Tetapi justru inilah yang akan menjadi unik.

Untuk menambahkan nuansa Islam pada siri nama bayi anda, cuba tambahkan Naura dan Humaira. Naura bermaksud cantik seperti bunga dan Humaira bermaksud kemerahan. Sehingga nama bayi perempuan Islam 3 perkataan ini bermaksud seorang gadis cantik dengan pipi kemerahan dan mulia.

3. Alesha

Satu lagi nama Islam unik yang boleh anda gunakan ialah Alesha. Sapaan ini jarang digunakan di Indonesia walaupun ucapan ini memberi makna positif. Namun, inilah yang menjadikannya unik.

Salam ini berasal dari bahasa Arab العشا yang bermaksud sentiasa dilindungi oleh Allah. Ibu bapa mana yang tidak mahu anak mereka sentiasa dilindungi Allah?

Ramai yang mengatakan bahawa ucapan Alesha sama dengan Alicia, walaupun kedua-duanya mempunyai makna yang berbeza. Alicia berasal dari bahasa Inggeris yang bermaksud jujur.

4. Casilda

Selain Cindy, ada satu lagi nama bayi perempuan yang unik dengan inisial C, iaitu Casilda. Sapaan ini, yang masih jarang digunakan di Indonesia, berasal dari bahasa Arab كاسيلده yang bermaksud wanita pejuang.

Dalam sejarah Islam, dijelaskan bahawa Casilda adalah satu-satunya pahlawan wanita yang berani mempertahankan kampungnya dari serangan Sepanyol. Berkat keberaniannya, dia berjaya memenangi perang.

Dengan kata lain, memberikan nama bayi perempuan yang unik dan cantik ini sama dengan mendoakan agar dia menjadi wanita yang berani. Begitu juga dengan Casilda dalam sejarah Islam.

5. Emalia

Sekiranya anda menginginkan anak yang akan beriman kepada Tuhannya, maka menamakan Emalia boleh menjadi pilihan. Berasal dari bahasa Arab اماليه, ucapan ini mempunyai makna kepercayaan dan kepercayaan. Jadi, dengan memberikan Emalia sebagai panggilan doa tersirat, dia akan memiliki kepercayaan dan kepercayaan kepada Tuhannya.

Untuk menjadikannya lebih moden, anda boleh menambahkan Maharani yang bermaksud pemimpin wanita. Apabila digabungkan, makna Emalia Maharani adalah pemimpin yang mempunyai keyakinan dan kepercayaan terhadap kewujudan Tuhan.

Baca juga: 28 Nama Gelar Jin Dalam Istilah Orang Melayu

5 Nama Bayi Perempuan dari bahasa Sanskerta

1. Dafina

Sekiranya dalam bahasa Arab ada Nafeesa yang bermaksud sesuatu yang berharga, dalam bahasa Sanskrit ia mempunyai ucapan Dafina dengan makna yang sama. Dengan menggunakan ucapan ini untuk anak perempuan tersayang, diharapkan dia akan menjadi wanita yang berharga bagi keluarga dan persekitarannya.

Dafina juga digunakan oleh penyanyi dan pencipta lagu Albania yang terkenal Dafina Zeqiri. Dia memulakan kariernya sebagai penyanyi sejak 2007.

Jadi memberi nama Dafina untuk bayi anda sama dengan mendoakan agar dia menjadi wanita yang berharga. Bukan itu sahaja, anda juga berharap dia dapat berjaya dalam kariernya seperti Dafina Zeqiri.

2. Deya

Mempunyai anak yang seronok mesti menjadi harapan

semoga berjaya. Anda juga boleh menggunakan varian sapaan lain, seperti Amera, Amerah, Amirah, Amiera, Amyra, dan Amyrah.

5. Nastusha

Anak sulung pasangan itu Glenn Alinskie dan Chelsea Olivia mempunyai nama penuh Nastusha Olivia Alinskie. Kelahiran Nastusha adalah unik, iaitu pada pukul 9, hari ke-9, dan bulan ke-9.

Secara etimologi, nama bayi perempuan yang unik dan cantik ini adalah varian lain dari nama Anastasia. Sapaan berasal dari αναστασις Latin Lama yang bermaksud kelahiran. Dengan kata lain, memberi ucapan ini kepada si kecil menunjukkan bahawa bayi perempuan yang cantik telah dilahirkan di dunia ini.

Adakah Anda Membuat Pilihan Anda?

Menentukan nama untuk kanak-kanak adalah sukar. Kerana terdapat banyak koleksi nama baik dan unik yang dapat anda temukan di internet.

Namun, tidak semua nama itu bagus. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui makna nama yang akan digunakan untuk anak anda.

Nama nama bayi perempuan Turki, lengkap dengan makna di atas, diharapkan dapat memberi inspirasi dalam menamakan anak kecil anda. Oleh itu, jangan ragu untuk memutuskan nama bayi perempuan yang unik dan cantik untuk bayi anda.

 

spot_img

Must Read

Berita sebelumyaJasa Digital Marketing Profesional Surabaya
Berita berikutnya

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here